Trekroner søfort

Det historiske Trekroner Søfort ved Københavns Havn kæmper hårdt mod korrosion i fundamentet, men Orbicons eksperter sikrer, at det gamle fort ikke taber kampen.

Angrebet af korrosion 

På en kunstig ø i Københavns havn ligger Trekroner Søfort. Fortet blev bygget i 1787 som et af de første i Københavns befæstning, der skulle beskytte hovedstaden mod fjender. Fortets bolværker blev oprindeligt udført som en tømmerkistekonstruktion med søsten, men blev efterfølgende udvidet med en granitbeklædt sikringsvæg og bolværkerne blev senere i 1995 forstærket af azobe-pælestykker til de oprindelige yderpæle. Men i 1995 opdagede man korrosion i de bolte, der fastholdte de nye pælestykker til de gamle.

 

Orbicon vender tilbage hvert andet år

Der blev i 2001 monteret offeranoder på de rustfri bolte for at modvirke fremtidig korrosion. Orbicon holder for Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme nu jævnligt øje med bolværkerne for at sørge for den rette vedligeholdelse.

Orbicon inspicerede senest fortet i 2017, men forventes at vende tilbage i 2019 for at holde sig opdateret på fortets tilstand.

Martin Ledgaard-Sørensen

Gruppeleder og Fagkoordinator for Konstruktion
+45 23 42 61 55

Vores primære opgave er at vurdere restlevetiden for bolværkerne og vurdere, om nye tiltag skal gennemføres. Den oprindelige konstruktion er er udført under vand. Det kræver specielt udstyr og besigtigelsen foregår bl.a. fra båd

Respekt for historien 

I arbejdet med den gamle fæstning bestræber Orbicon sig på at finde løsningsforslag, der kan gøre bolværkerne uafhængige af den oprindelige tømmerkistekonstruktion, for det betyder, at man ikke ændrer udseendet på den gamle havnefront.

En vigtig del af projektet for Orbicons eksperter har drejet sig om at lave et løsningsforslag med respekt for den historiske fæstning, og som derfor ikke ændre bygningens arkitektoniske udtryk.