Nybyggerne

Det visionære projekt ’Nybyggerne’ skal bane vejen for bæredygtigt byggeri i den almene boligsektor.

Fremtidens bæredygtige boliger

I samarbejde med Næstved Kommune ønsker Lejerbo at opføre boliger, der skal vise Lejerbos vision om en mere bæredygtig almen boligsektor. Det visionære projekt ’Nybyggerne’ sætter dermed den bæredygtige overligger højt, og giver et bud på fremtidens bæredygtige boliger.

Boligerne, som er tegnet af Henning Larsens Architects og Lendager Arkitekter, sætter fokus på individuelle behov, fælles aktiviteter, miljøvenlige løsninger og økonomisk tilgængelighed. Derudover bliver der lagt stor vægt på, at boligerne skal opføres i sunde og bæredygtige materialer – også med genanvendelse af tidligere brugte materialer. Boligerne har dertil en ideel beliggenhed tæt på skov, skole, station og en helt ny vej, der gør det let at nå motorvejen mod København.

Peter Hamilton Bernth

Afdelingschef
+45 24 82 02 79

Erfaringer fra bofællesskaber og borgerinddragelse

Med projektet ønsker man således at kunne svare på, hvordan vi bygger nyt med mindst mulig belastning af miljøet; at man sagtens kan bygge nyt med genbrugte materialer, at man kan skabe et hus, der ikke bruger mere energi, end det producerer, og at man kan skabe en moderne bebyggelse, hvor mange funktioner deles.

De kommende beboere, Lejerbo, arkitekter, ingeniører og håndværkere har arbejdet tæt sammen om at designe boligerne, så de passer til de enkelte familiers behov. Bebyggelsen er bygget som små klynger med fire boliger i hver. Klyngerne er sammensat af fleksible elementer, der kan kombineres på forskellig vis alt efter familiernes ønsker og behov.

Orbicon har som underrådgiver til Lendager Arkitekter ApS forestået alle ingeniørdiscipliner til udarbejdelse af udbudsprojekt. Herefter overgår arkitekt og ingeniør til totalentreprenøren, og i regi af totalentreprenøren detailprojekteres boligerne.

Ifølge Lendager Arkitekter, bringer projektets navn ”Nybyggerne” associationer til nybyggerne i USA, som drog mod vest for at bygge nyt i pagt med det uforstyrrede landskab. Naturen blev dyrket, passet og plejet. Ressourcer var ikke noget, man ødslede med, og dagligdagen var det, man i dag måske vil kalde “simple but joyful living”. Netop dette forhold til ressourcer og naturen, har været en inspirationskilde for projektet.

Projekt
Bygherre
Lejerbo Næstved
Beliggenhed
Skyttemarken, Næstved
Omfang
3.800 m2
Projektår
2016-2018
Partner
Arkitekt
Lendager Arkitekter ApS
Kompetence
Rolle
Delt rådgivning