Lejerbo Energi-0 boliger

Bæredygtigt byggeri skal være med til at sikre en mere miljøvenlig fremtid, hvilket Orbicon er med til at skabe.

Attraktive og miljøvenlige kvalitetsboliger

Miljøet er belastet i hele verden, og der er derfor adskillige ændringer, der skal iværksættes for at sikre en bæredygtig fremtid. Tidligere har miljøvenlige boliger været lig med dyre boliger. I samarbejde med Lejerbo og Vilhelm Lauritzen Arkitekter er Orbicon gået ind i kampen, for at hjælpe med at bygge billige, bæredygtige kvalitetsboliger under Lejerbos koncept: Energi-0 boliger.

Energi-0 boliger er et koncept, der indebærer at bygge rækkehusboliger til overkommelige priser og som årligt har et samlet energiforbrug på 0 kWh. Dette vil sige, at boligen er selvforsynende i forhold til rumopvarmning, elforbrug til alle tekniske installationer samt produktion af varmt vand, men dog ikke i forhold til elforbrug til belysning, hårde hvidevarer, vaskemaskine, tørretumbler og så videre. De lave energiudgifter gør, at det ikke er dyrere at bo i en Energi-0 bolig end i en almindelig bolig.

 

Indtil videre er Energi-0 boligerne blevet bygget fire steder i landet:

  • Parkbohusene, 6 handicap-egnede boliger i Tåstrup
  • Lykkegårdsvej 32-34, 39 to-etagers rækkehuse i Kolding
  • Teglbohusene, 7 to-etagers rækkehuse i Hedehusene
  • Fasanvangen, 18 to-etagers rækkehuse i Ishøj. Fasanvangen er blevet miljøcertificeret som DGNB med sølv.

Sigurd Andersen

Chefrådgiver
+45 25 26 32 33

Sunde materialer og solceller

Boligerne findes i fire forskellige grundmodeller: Enten som en en- eller to-etagers bolig, der så fås i enten 90 m2 eller 110 m2. Boligerne er karakteriseret ved flot arkitektur og har facader med et enkelt og harmonisk udtryk. Det er kvalitetsbyggeri lavet af sunde, ressourceøkonomiske og genanvendelige materialer med mindst mulig miljøbelastning.

Rent teknisk foregår selvforsyningen ved ventilation med varmegenvinding og varmepumpe til opvarmning, opvarmning af brugsvand med solfanger samt udnyttelse af passiv solvarme. Bygningerne er højisolerede  med glasfoldevæg ved terrasse på sydvendt facade og vinduer med u-værdi 0,80, isolering af tag og gulv med 500 mm mineraluld, vægge med 400 mm, samt solceller til elproduktion.

Med eksperter inden for blandt andet klimatilpasning, forsyning, byggeri og konstruktion har Orbicon i opførelsen af Energi-0 boliger fungeret som bygherrerådgiver, udført projektforslag for VVS, el, konstruktion, brand, bæredygtighed og LAR for udbud i totalentreprise samt bistået med totaløkonomiske analyser og bygherretilsyn.

Projekt og koncept er udarbejdet i et samarbejde mellem Lejerbo, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Orbicon og har til formål at husene skal kunne bygges hvor som helst i Danmark inden for almen byggeris rammebeløb.

En Energi-0 bolig producerer selv en mængde energi, primært via energi fra solen, der modsvarer de 0,5 ton CO2 pr. år den ellers ville have udledt, hvilket vil sige at Energi-0 boligerne er CO2-neutrale i forhold til det energibehov, der bliver dækket af selvforsynende energi.

Projekt
Bygherre
Lejerbo
Beliggenhed
Tåstrup, Kolding, Hedehusene, Ishøj
Omfang
Ca. 7.000 m²
Projektår
2010-2015
Anlægssum
Ca. 75.000.000 kr.excl. moms
Partner
Arkitekt
Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Kompetence
Rolle
Bygherrerådgiver, deltager i projektudvikling