Fatamorgana

Som den første forlystelse i Danmark er Fatamorgana en 3-i-1’er, som kan underholde både vilde vovehalse og dem, der ikke bryder sig om alt for store sus i maven.

Over byens tage øjnes et fatamorgana

Blandt Tivolis skov af forlystelser og træer har rejst sig en ny konstruktion. Med sine 45 meter knejser den over sine nærmeste naboer med 3-i-1 forlystelse, der får den forbipasserende til at standse op og tænke over, om øjnene bedrager. Navnet på forlystelsen er meget passende Fatamorgana.

På grunden, der tidligere husede forlystelsen Dragen, har Tivoli rejst det nyeste skud på stammen. I bunden er der radiobiler til de små og på næste niveau en kombiforlystelse, der involverer en vild og en lidt mindre vild oplevelse. Med andre ord er gåsehuden i den enkelte forlystelse proportional med højdeplaceringen.

Orbicon har været rådgiver for Tivoli på flere projekter, og har i forbindelse med opførelsen af Fatamorgana beregnet styrken i det fundament, forlystelsen hviler på.

”Vi benytter det samme pælefundament, som Dragen hvilede på, da dets dimensioner og styrke rækker rigeligt til påvirkningerne fra Fatamorgana. Dette er en stor fordel, da tidsrammen for at bygge i Tivoli er meget kort – typisk i perioden januar-marts. Selve forlystelsen er designet og konstrueret af et firma i Tyskland og placeres i moduler på fundamentet”, fortæller Carsten Olsen fra Orbicon om konstruktionen.

Carsten Olsen

Projektchef
+45 23 38 75 12

Vind er den største udfordring

”Ved første øjekast ligner Fatamorgana en konstruktion, hvor der må være enorme kræfter på spil, når gondolerne i 30 meters højde og med 2,5G svinges rundt om aksen i høj hastighed. Men det er faktisk ikke i den situation, belastningen er nævneværdig”, fortæller Carsten Olsen.

De største påvirkninger sker, modsat hvad man skulle tro, ikke, når forlystelsen kører. I vores forblæste land er det vindbelastningen, der er den største faktor og den, vi beregner ud fra.

Med vished for at fundamentet er placeret på sikker grund, kan vi imødese Tivoli’s nye, minaret-inspirerede forlystelse med sindsro.

Fatamorgana åbnede i sommeren 2016 og har en kapacitet til at rumme hele 900 gæster i timen.