Palmehuset i Botanisk Have skal bevares med nye løsninger

Palmehuset i Botanisk Have skal bevares med nye løsninger

09 marts 2018

Orbicon og Københavns Universitet skal i et nyt projekt finde nye løsninger for at bevare op mod 150 år gamle planter og træer på den mest effektive og bæredygtige måde. 

I Botanisk Have i København ligger Palmehuset, der er en fredet bygning. I samarbejde med Københavns Universitet har Orbicon påbegyndt et projekt for at sikre den fremtidige overlevelse af op mod 150 år gamle planter og træer, der skal kunne holde varmen, når det bliver vinter. Derfor foretager Orbicon analyser og dynamiske beregninger på varmen i Palmehuset.

Man undersøger hovedsageligt, hvordan man kan gå fra fjernvarme på damp til lav-temperatur fjernvarme på den mest hensigtsmæssige måde. Sikringen af de gamle planters fortsatte ve og vel kan ske ved ventilationsmuligheder gennem eksisterende konvektorgrave, der cirkulerer varmen op, men man afprøver også muligheden for at skabe omrøring ved ventilatorer i loftet, der sender varmen ned, for at få den mest homogene temperaturfordeling i det gamle Palmehus.

Muligheder for reducering af Palmehusets varmetab undersøges ligeledes, hvor der fokuseres på energibesparende tiltag til forbedring af klimaskærmen.

Et iøjnefaldende kulturbevaringsprojekt

Projektet er fortsat på forundersøgelsesstadiet, men fremhæves af Sajet Mahmudovski, Orbicons afdelingschef for Investorer, Developere & Totalentreprenører, som et iøjnefaldende projekt, fordi det forener værdiskabelse og kulturbevaring i en af Københavns mest kendte haver med nogle spændende teknologiske løsninger. At Palmehuset er fredet er endnu en spændende udfordring for projektet.

’’Det handler om at vise respekt, og om at værne om den kulturarv, vi har imellem vores fingre”, forklarer Sajet Mahmudovski. ’’Det specielle ved projektet er sammenkoblingen mellem den tekniske løsning og historien. Der er tale om nogle meget specielle planter, og vi bidrager i Orbicon især med vores VVS- og ventilationskompetencer,’’ tilføjer han. 

’’Projektet er et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem Københavns Universitet og Orbicon. Projektet er komplekst, da området dels er historisk, dels ligger i Københavns Universitets Botaniske Have med fredede bygninger, udstillingsarealer og mange gamle ledninger i jord, og endelig skal projektet koordineres med vores nye byggeri til det nye Statens Naturhistoriske Museum,’’ udtaler Suzanne Søderberg fra Københavns Universitet. 

Ved spørgsmål, kontakt: 

Afdelingschef Sajet Mahmudovski: sajm@orbicon.dk, tlf. 31 60 61 27

Del denne side