Godt nyt for klimaet: 100% biologisk slamanlæg indviet

Godt nyt for klimaet: 100% biologisk slamanlæg indviet

11 juni 2019

Biologisk slambehandling er en energivenlig og billig løsning, der bruger naturens egne metoder til at reducere slamproduktionen ved afvanding samt ved at nedbryde organiske stoffer i overskudsslam, herunder miljøfremmede organiske stoffer.


I Gribskov Kommune tages klima- og miljøvenlig håndtering af slam alvorligt. Derfor blev der i sidste uge indviet et nyt stort biologisk slammineraliseringsanlæg i Pårup ved Gilleleje af Gribvand Spildevand A/S. Anlægget er et af Danmarks nyeste og mest avancerede anlæg til biologisk behandling af slam.  
 

Biologisk slambehandling fra Dronningmølle til Tisvildeleje

Om et års tid skal anlægget i Pårup -  sammen med Helsinge Biologiske Slamanlæg - kunne behandle al slam på Sjællands nordkyst fra Dronningmølle til Tisvildeleje via biologisk slambehandling. Anlægget i Pårup spiller her en stor rolle.

”Til den tid kan vi prale af, at vi i kommunen behandler al vores slam fra spildevand 100 % biologisk. Og at vi formentlig – så vidt vi ved – er det første spildevandsselskab i landet, der håndterer al vores slam biologisk. Det kan vi godt være stolte af”

Citat: Jannich Petersen bestyrelsesformand i Gribvand Spildevand A/S


Biologisk slambehandling er godt nyt for både klimaet og vores pengepung

I Gribskov har de mange års erfaring med biologisk slambehandling, da de siden 1996 har håndteret slam i et tilsvarende anlæg ved Helsinge Renseanlæg.

”Biologisk slambehandling er en særdeles miljø- og klimavenlig metode til at håndtere slammet fra vores spildevand. I anlægget står tagrørene - uden brug af energi -  for afvanding, beluftning og mineralisering af slammet, og den miljøvenlige behandling efterlader en rigtig god biomuld, som efter en årrække kan komme os alle sammen til gavn som biologisk gødning på markerne.

Men ikke nok med, at det er den mest bæredygtige løsning på håndtering af slam. Det er samtidigt godt nyt for vores pengepunge, da det er en metode, der har vist sig  særdeles rentabel over tid.”

Citat: Jannich Petersen bestyrelsesformand i Gribvand Spildevand A/S


Orbicons internationale ekspert indenfor biologisk slamanlæg

Med indvielsen af anlægget i Pårup kan Steen M. Nielsen - Orbicons internatioanle ekspert i Biologisk Slambehandling  - også fejre 25 års jubilæum for samarbejdet med Gribvand A/S og fik et par pæne ord med på vejen af bestyrelsesformanden:

”Steen, din ekspertise gør, at vi kommer bedst muligt fra start – både i forhold til den daglige drift og langtidsplanlægningen.”


Internationalt besøg og FNs verdensmål

Steen M. Nielsen er internationalt anerkendt ekspert indenfor området ”Sludge Treatment in Reed Bed Systems” (biologisk slambehandling) og har løbende haft internationale gæster fra Kina, Cananda,  USA, Europa, Australien og sidst Brasilien med ude og se anlæggende i Gribskov. Steen har arbejdet med området i mange år - også i forbindelse med FNs Verdensmål - og gav GribVand Spildevand A/S en gave ved åbningen, der skulle symbolisere ”Klima, miljø og samarbejde”:

”Det er dejligt at have en kunde, der har visioner og tager bæredygtighed så alvorligt, og samtidigt har så gode erfaringer med biologisk slamanlæg, at de sigter mod at behandle al slammet i kommunen så klima- og miljøvenligt.

Citat: Steen M. Nielsen, International rådgiver i biologisk slamanlæg, Orbion
 

Læs mere om: 

Du kan her på orbicon.dk læse mere om biologiske slamanlæg og omlasteplads til slamanlæg. Du kan også læse mere om vores internationale rådgiver indenfor biologisk slammineralisering Steen M. Nielsen

 

 

 

Steen Michael Nielsen

Produktchef
+45 40 21 22 51
Del denne side