Fokus på kerneforretning skal vende udvikling i Orbicon

Fokus på kerneforretning skal vende udvikling i Orbicon

07 maj 2018

Efter en årrække med positive resultater har 2017 været et udfordrende år for Orbicon. Det blev også året, hvor Orbicon fik ny ledelse, som nu vil styrke kerneforretningen.

Orbicons resultat er ikke tilfredsstillende og lander på minus 65,4 millioner kr. Virksomheden har haft en del tabsgivende projekter, men trods det negative resultat har Orbicons ejer, Hedeselskabet, fuld tiltro til virksomheden, og at den nye ledelse kan vende udviklingen.

 - Resultatet er langt fra det ønskede, men problemerne er identificeret, og der er fokus på at få implementeret de nødvendige tiltag i 2018, siger bestyrelsesformand Lars Johansson.

Flere udfordrede projekter

Baggrunden for årets resultat er blandt andet nedskrivninger på en række udfordrede projekter. De kontraktmæssige forpligtelser på enkelte af disse projekter fortsætter ind i 2018 og forventes derfor også at påvirke de kommende resultater.

- Selvom der vil være et efterslæb i 2018, ser vi positivt på fremtiden. Vi forventer, at resultatet i en periode vil være under det ønskede niveau, indtil vi har fået afsluttet de udfordrede projekter, men at vi forbedrer økonomien i løbet af 2018, siger Per Christensen, administrerende direktør i Orbicon.

Ny ledelse

I september 2017 kom Per Christensen til Orbicon som ny administrerende direktør, og han har siden ansat ny økonomidirektør, teknisk direktør og byggeridirektør. Alle tre har mange års erfaring fra store rådgivningsvirksomheder, hvor de har bestredet ledende stillinger på topniveau.

Årsagerne til de svigtende resultater er blevet kortlagt, og den nye ledelse har igangsat en række forretningsmæssige og strukturelle tiltag for at forbedre kundefokus, salg og projekteksekvering.

- Det har været et udfordrende år, men vi ser, at vores tiltag er begyndt at virke, og første kvartal i 2018 ser således væsentlig bedre ud end samme periode sidste år, siger Per Christensen. Han konstaterer samtidig, at der er flere lyspunkter:

- I Danmark har vi vundet en større andel af det private marked indenfor kortlægning og oprensning af forurenet jord, ligesom vi har set en fortsat fremgang inden for klimatilpasning og skybrudssikring – et markedsområde som vi også har åbnet op for i Sverige i 2017. Sidst men ikke mindst er Orbicon vokset kraftigt i Grønland i de sidste år og åbnede i 2017 et kontor i Island, der har et lovende marked for Orbicons kompetencer i at rådgive i et arktisk klima.

Fokus på spidskompetencerne

Orbicon har med den nye ledelse øget fokus på kerneforretningen og spidskompetencerne fremfor som tidligere at identificere sig som en multidisciplinær rådgivende ingeniørvirksomhed.

 - Vores faglighed og kompetencer er i særklasse. Når vi fx taler klimatilpasning, miljø, natur og bæredygtigt byggeri, har vi en helt særlig viden og kompetencer. Det skal vi blive endnu bedre til at benytte, siger Per Christensen.

Orbicon har også investeret i flere tiltag inden for digitalisering. Både for at tilbyde kunderne nye løsninger og for at være på forkant med markedsudviklingen. Det digitale byggeri er et af de områder, hvor Orbicon har satset hårdt, og derudover har man udviklet softwareløsninger til forsyningsvirksomheder, som nu også begynder at operere med Big Data og kunstig intelligens.

Del denne side