Fersk og salt - Nyt idékatalog skal klimasikre Randers

Fersk og salt - Nyt idékatalog skal klimasikre Randers

16 oktober 2018

Tæt samarbejde om løsninger

Randers er et af de ti risikoområder i Danmark, hvor skader ved en stormflod vil være størst og derfor er det nødvendigt at stormflodssikre byen. I starten af 2018 blev Orbicon sammen med Gemeinschaft, C.F. Møller Landscape, De Urbanisten og Sadolin & Albæk udvalgt til at udarbejde et idékatalog til at stormflodssikre Randers. Her stod Orbicon for den tekniske baggrundsrapport, der danner en stor del af grundlaget for konkurrenceprojektet. Idékataloget er nu færdigt og er indtil uge 42 blevet debatteret blandt Randers’ borgere, der har mulighed for at få indflydelse på projektet. 

Idékataloget hedder ”Fersk og salt” og sætter fokus på Randers’ placering midt mellem fersk vand og det salte hav. Gennem 4 måneder har holdet undersøgt området omkring Randers og udvekslet ideer med henblik på at stormflodssikre Randers uden at påvirke byens identitet, der i høj grad er knyttet til de omkringliggende åer og havet. 

Et udfordrende paradoks bliver til perler på en snor

Opgaven er kompleks, fordi Randers er tæt tilknyttet vandet, samtidigt med at byen skal skærmes mod vandet ved storm, og derfor har vigtig element i idékataloget været at skabe mulighed for at bevare byens nære relation til vandet i stormflodssikringen. Idekatalogets løsningsforslag vil placere højtvandssikringen som en lang perlekæde, der beskytter byen mod en potentiel stormflod, mens perlerne på kæden er initiativer, der styrker sammenhængskraften i Randers og vandets rolle i byens identitet gennem eksempelvis rekreative områder, der lægger op til oplevelser og møder mellem mennesker.

Borgere får indflydelse

Indtil uge 42 har Randers’ borgere kunne få indflydelse på de initiativer som det udvalgte hold har udviklet. Byens borgere får mulighed for at få indflydelse på klimatilpasningsprojektet gennem offentlige debatter, både på Randers Havn og på en nyoprettet side på Facebook. Efterfølgende tages borgernes ideer og ønsker til overvejelse, og i løbet af 2019 udarbejdes en udviklingsplan for Randers-projektet ”Byen til Vandet” og det klimabånd, der skal beskytte Randers mod stormflod og samtidig forbinde byen med vandet til glæde for byens borgere.  

Peter Bassø Duus

Udviklingskoordinator
+45 21 67 96 10
Del denne side