5 gode råd om asbest

5 gode råd om asbest

15 august 2018

Orbicons indeklimaeksperter får ofte opkald fra førstegangs boligejere, der har købt et ældre parcelhus og står midt i nedrivningen af badeværelset, når de bliver gjort opmærksom på at der kan være asbest i bygningen. Ifølge ekspert i asbest Gert Porse er det et helt generelt problem:

”Der er så mange af den generation, der er første gangs huskøbere i dag, aldrig er blevet advaret om, at der kan være asbest i en række forskellige byggematerialer i huse, der er bygget før de blev født. Næsten halvdelen af alle danske parcelhuse er opført i perioden 1960 – 1980.”

Hvis nedrivningen er gået i gang, kan man være blevet eksponeret for asbest og Gert Porse anbefaler derfor at man kommer asbesten i forkøbet. Her er asbestekspert Gert Porses 5 forbyggende råd til dig, der har købt et hus bygget før 1980:

 

1. Vær opmærksom på, at der er en stor risiko for at dit hus er bygget af asbestholdige materialer. 

Næsten halvdelen af alle danske parcelhuse er bygget mellem 1960-80, hvor asbest var et helt almindeligt at anvende i byggematerialer som loftplader, tagbelægninger, luftkanaler og fliseklæbere. Ældre huse kan naturligvis også indeholde asbest eller have fået det indbygget undervejs.

2. Riv aldrig noget ned, før du er sikker på, at der ikke er nogen asbestholdige materialer i det.

Indånding af asbestholdigt støv kan være med til at forøge risikoen for alvorlige lungesygdomme, men først kommer til udtryk 30-40 år efter eksponering.

3. Ved første mistanke om asbest bør du tage kontakt til en ekspert, der kan kortlægge asbestens omfang og konsekvenser.

Med rådgivning fra Orbicons eksperter får du overblik over omfanget af asbest i dit hjem fra dag et. På den måde undgå du eksponering af asbest ved senere renovering eller ved boringer i loft eller vægge.   

4. Få testet det materiale som du har mistanke om er asbestholdigt

Du sender blot en analyseprøve, så rådgiver vores eksperter dig til, hvordan du undgår eksponering, mens du venter på resultaterne. Efterfølgende guider vi dig til, hvordan du bedst mulig håndterer asbesten, hvis du er så uheldig, at det bliver nødvendigt. Ofte kan vi glæde boligejeren med, at der ikke er grund til bekymring.

5. Overlad håndteringen af asbesten til professionelle og undgå selv at komme i kontakt med asbesten

Vi hjælper dig til at afgøre, hvad du selv kan risikere at udføre og hvad du er nødt til at have et professionelt saneringsfirma til.

Læs mere om, hvordan vi også kan hjælpe dig med vores ekspertrådgivning om asbest >>

 

Gert Richard Porse

Arbejdsmiljøkonsulent
+45 27 11 17 36
Del denne side