Digitalisering af dansk byggeri

Digitalisering af dansk byggeri

27 marts 2017

Orbicon bruger ikke tynde modeller

Vi satser derimod kraftigt på arbejdet med digitale modeller inden for byggeri. Modeller der indeholder store mængder af data om næsten alt i bygningen.

Orbicon har en vision om at gå forrest i den digitale udvikling inden for dansk byggeri. Vi siger farvel til den sorte skole med papir og blyant og arbejder i digitale 3-D modeller, med konsistente data om bygningens detaljer – i daglig tale kaldet BIM (Bygnings Informations Modellering).

I 2016 gennemførte Orbicon 45 kurser med mere end 300 deltagere. Vi har lavet e-læringsmoduler til kurserne til at understøtte implementering og så nyansatte hurtigt kan komme i gang med arbejdet. Det handler ikke kun om at kunne bruge programmerne. Det handler i lige så høj grad om, at vi alle arbejder på den samme måde, så vi undgår misforståelser og fejl, siger Michael Porskær der er BIM-chef i Orbicon.

Djævlen ligger i detaljen

De digitale modeller er en repræsentation af en fremtidig bygning og de indeholder informationer omkring konstruktionen, el-installationer, ventilation og VVS. Men der mangler ofte en klar aftale om hvad en model skal indeholde.

I modellerne kan man fx angive, at her skal være en bjælke. Man kan også angive klassifikationskoder og forskellige materialeegenskaber. For ikke at spilde kundens og vores egen tid, er det meget vigtigt, at vi er enige om detaljeringsgraderne i det der skal afleveres og bruges, siger Michael Porskær.

Derfor gør Orbicon meget ud af at tydeliggøre og afstemme behovet for detaljering i de forskellige faser af et byggeri. Således vi allerede fra start er enige med kunden i det produkt vi levere.

En tydelig standard

I mangel af fælles standarder har Orbicon udviklet sin egen, som alle medarbejderne  er blevet introduceret for.

Man skulle ikke tro det, men før arbejdede folk i de forskellige afdelinger på forskellige måder. Og det er ikke enestående, men vi besluttede os for at gøre noget ved det, og den fælles standard vi har nu, giver i høj grad bonus, siger Michael Porskær.

Orbicon har nu BIM-managers i byggeri-afdelingerne, så der holdes fokus på arbejdet med modellerne og implementering af vores standarder i dagligdagen.

 

 

Del denne side